Pe 27 februarie 2024, eveniment literar și artistic la Muzeul Literaturii Române – „Limba română…cu dragoste”, un recital extraordinar al unei echipe de artiști reuniți în jurul poeziei.
Un eveniment organizat de Romanian Business School Foundation și găzduit de Muzeul Național al Literaturii Române
conceput de Luiza Marina Cristea (Romanian Business School), pentru promovarea poeziei românești în rândul tinerilor și pentru descoperirea de noi talente poetice în școlile românești.
Invitați la eveniment, poeta Evelyne Croitoru, compozitorul și solistul folk Ion Marinescu – Tzurlă, actrița Anca Roxana Constantin, flautistul profesor Nicu Șandru, au adus în inimile celor prezenți emoția poeziei clasice și moderne, de la Mihai Eminescu la Tudor Arghezi, de la Nichita Stănescu la Evelyne Croitoru.
Proiectul a început cu întâlnirea celor trei artiști cu poeta Evelyne Croitoru, premiată în 2019 cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România la secțiunea poezie, pentru volumul ”O cafea cu tine”.
Apariția volumului ei ”Caligrafia destinului”, o culegere de poezii selectate din creația sa de până acum cu traduceri în limba engleză (realizate de Ana Camelia Băiculescu), a adus în literatura nouă o poezie specială, de o feminitate și o sensibilitate care o caracterizează, bineînțeles, în primul rând pe autoare, dar în care se regăsesc mulți dintre cei ale căror inimi se mai încăpățânează să caute vibrația specială a poeziei de calitate.
”Întâlnirea dintre poeți și actori, compozitori și soliști, este o întâlnire specială care servește, în primul rând poezia, ajutând-o să ajungă direct la sufletele oamenilor. Mijloacele noastre artistice se ne ajută să dezlegăm sensurile ascunse din sufletul poeților și să transferăm emoția pe care o filtrăm la rândul nostru prin mintea și inimile noastre, către sufletele spectatorilor. E important să întâlneștio poezia cu care vibrezi pe aceeași frecvență, atunci o poți traduce bine în limbajul tău specific. Pe de altă parte, cred că limba română curată este o avuție pe care aceste întâlniri o pun în valoare și o scot la lumină, într-un secol în care prescurtările și graba de a comunica, parcă amenință din ce în ce mai mult forma curată a limbii noastre. Cred că acest proiect este important tocmai fiindcă ajută ca, în școli, să fie promovată poezia și limba română curată, cea iubită, păstrată și îmbogățită de marii noștri poeți. Poezia, atunci când este prezentată într-un mod atractiv și de oameni care o iubesc la rândul lor, poate să farmece tinerele generații, așa cum ne-a fermecat și pe noi la începuturi, reușind ceea ce, din păcate, școala de azi nu reușește întotdeauna. Poezia nu poate fi impusă prin programă, ea poate atrage pur și simplu, în mod natural, dar pentru ca acest lucru să se întâmple, poeții trebuie serviți de diversele alte arte care au calitatea de a purta cuvântul, emoția, către sufletele spectatorilor. ”, a declarat actrița Anca Roxana Constantin.
Recitalul ”Limba română…cu dragoste” a prezentat poezii semnate de Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Nichita Stănescu și Evelyne Croitoru, în lectura actriței Anca Roxana Constantin.
Ion Marinescu Tzurlă a fost stâlpul muzical al evenimentului, cu câteva dintre compozițiile sale consacrate, apărute pe primele sale două albume, inspirate de poezii de George Topârceanu, Magda Isanos, Nichita Stănescu.
Întâlnirea compozitorului Ion Marinescu – Tzurlă cu poezia Evelynei Croitoru însă, a fost de-a dreptul magică pentru artistul folk, fiindcă i-a inspirat o întreagă serie de compoziții noi și muzical – parcă mai complexe decât cele cu care ne-a obișnuit până acum. Nimic nu e întâmplător atunci când Dumnezeu își trimite îngerii pe pământ să-i inspire pe artiști, așa că în ecuație, datorită Luizei Cristea, a intrat și Nicu Șandru, profesor de muzică, muzician și instrumentist care a adus tușa de sensibilitate care a completat compozițiile – sunetul de flaut și armoniile la chitară.
Ion Marinescu – Tzurlă și Anca Roxana Constantin au mai colaborat pe scenă și au și cântat împreună, două dintre cântecele pe versuri de Evelyne Croitoru, i-au fost dăruite, acum, de Tzurlă, colegei sale de scenă. Un nou spectacol s-a născut, după doar câteva săptămâni de lucru, un spectacol care promite să reziste și să se îmbogățească.
”Le mulțumesc artiștilor și mă bucur de această întâlnire. Îi mulțumesc și Luizei Cristea, cea care ne-a adus împreună și îi doresc succes în proiectele ei. Sper să putem continua și acest proiect și publicul să se poată bucura de acest recital.”, a spus ea.
La eveniment, eleva Matilda Mărgărit a citit două dintre poeziile scrise de ea, generația nouă de poeți răsare…
Așa cum speră Luiza Marina Cristea, care și-a declarat cu tărie, la începutul evenimentului, încrederea în tinerii de azi.
Ea a anunțat și evenimentul online la care lucrează de câteva luni, cea de-a patra ediție a Festivalului online de limbă, cultură și civilizație românească “Primăvară românească, pretutindeni!”, organizat de Școala Metropolitană ARC – membră în rețeaua școlilor asociate pentru UNESCO ASP-net în parteneriat cu Fundația Romanian Business School, în perioada 28 februarie- 1 martie 2024. Festivalul adună comunități românești din România și de pretutindeni: Statele Unite și Marea Britanie prin Franța, Spania, Belgia, Italia, Serbia, Republica Moldova și Liban, care se vor întâlni online pentru a sărbători limba română.
Marina Mărgărit-elevă la Școala Metropolitană București-poetă în devenire